Bruxelles Korner
Zehra Özer
Herhangi bir davetiye ye katılmak istemediğimiz de ya da bir iş teklifini reddetmek zorunda kaldığımız da, karşı tarafa bunu kibar bir şekilde belirtmek isteriz. Olumsuz cevabımızı karşı tarafa iletirken sözümüze "özür dileyerek" başlarız, böyle yaparak aldığımız olumsuz kararımız dan dolayı kendimizi daha az suçlu hissederiz. Ancak, karşı tarafı gerçekten incitmek istemiyorsanız, mazeretinizi belirttiğiniz esna da özür kısmını atlarsanız çok daha iyi yaparsınız, diyor Teksaslı psikoloji araştırmacısı doktor Gili Freedman.
Daha çok incitiyor
"Böyle durumlar da özür dilediğiniz de, karşı tarafı sizi affetmesi için neredeyse zorlamış oluyorsunuz. Olumsuz cevap zoruna gitmiş olsa bile, özür dileyerek karşı tarafı köşeye sıkıştırıp, ondan 'olsun, sorun değil' cevabını almak için zorlamış oluyorsunuz. Bu karşı tarafa çok daha kırıcı ve incitici gelebilir" diyor Freedman. Freedman ve meslektaşları, Teksas Üniversitesi'nde 1.000'den fazla kişiye uyguladıkları testlerden bu sonuca vardılar.
İyi niyet
Bir teklifi reddetmek zorunda olup bunun için özür dileyen herkes elbette iyi niyetinden özür diler. Ancak araştırmacılara göre, kișinin teklifi reddettiği esnada özür dilemesi kendini daha iyi hissetmesi için bilinç altı yapılan bencil bir davranışıdır. Bunu, bir ilişki bitirildiği esnada bir tarafın diğer tarafa, "bu sizin suçunuz değil, bu tamamen benden kaynaklanıyor" gibi klişe ifadelerle karşılaştırabilirsiniz. Bu, karşı tarafın acısını hafifletmeyecek, böylesi bir özür çok daha incitir. "Böylesi durumlarda mazeretinizi belirtirken özür dilememeniz çok daha mantıklıdır. Eğer amacınız karşı tarafı incitmemekse, özür dilemeyin" diyor Freedman.
Özür diliyorum, çok çok özür diliyorum
Avustralyalı psikolog Mel Schilling' de, özür kelimesini hiç düşünmeden ağzımıza çok kolay aldığımızı söylüyor. "Özellikle kadınlar en ufak şeylerde özür dilerler. Böyle olunca kelime gerçek anlamını yitiriyor. Her durum da özür dilemek hem özür dilemenin değerini azaltır, hem de özür dileyenin kendinden emin olmadığını gösterir ve itaatkar bir izlenim yaratır. Bunun yerine sizi özür dilemeye yönlendiren şeyleri süzgeçten geçirip, otomatik olarak ağzınızdan dökülen “özür dilerim” sözünü engelleyin ve özrünüzü sadece gerekli olduğunu düşündüğünüz durumlar da dileyin" diyor Avustralyalı psikolog Mel Schilling.
Yorum Yazın