Bruxelles Korner
Zehra Özer
Kızların öldürülmesi perspektifinden yola çıkılarak Facebook’ta, öldürülmeleri kısmen kendi hatalarından kaynaklandığı yönünde yapılan suçlamalar, yoğun şekilde viral bir paylaşıma dönüştü.
Polise göre, turistler paraları azaldığı için, daha yenice tanıştıkları iki erkeğin teklifini kabul ettiler. Erkekler, onlara konaklanabilecekleri bir yer teklif etmişlerdi. Ancak, Mari Coni (22) ve Marina Menegazzo (21) daha sabah olmadan öldürülmüşlerdi bile. Onlar, kendilerine bir zarar vereceğini ummadıkları, iyi birileri olduğunu sandıkları insanlar tarafından tecavüze uğrayarak öldürüldüler. Şubat ayının sonunda, kaybolduklarından 1 hafta sonra, cesetleri çuval içinde başkent Quito nun 500 kilometre güneybatısında bir sahilde bulundu. Bu arada tutuklanan failler işledikleri cinayeti itiraf ettiler.
Turistlerin ölümünden birkaç gün sonra, Mary ve Marina "tedbirsiz" olmaktan ve "yalnız seyahat" ettikleri için, öldürüldüklerinde birlikte olmalarına rağmen, kendilerininde suçlu oldukları yönünde online de tartışmalar çıktı. Tanınmış Arjantinli bir psikiyatrist, kızların sorunu kendileri aramış olduklarını ve kendilerini neden "riske attıkları" konusuna değindi. Psikiyatrist daha sonra, sözünü geri alarak kızları, yaşanan trajediden suçlamak gibi bir niyetinin asla olmadığını açıklasada, verdiği zarar çoktan bir yol almıştı bile.
Paraguaylı bir öğrenci olan Guadalupe Acosta, konu hakkında uygunsuz yorumları okuduğunda dehşete kapıldı. O kalemine sarılarak kendini de, öldürüldükten sonra aşağılanan kızların yerine koyarak, onların sesi oldu.
"Ben dün öldürüldüm ... Ancak daha kötüsü olan sonrasında gelişen şağılamalardı" şeklinde yazılan Acosta’nın yazısı Facebook'ta start aldı. "Cesedimin bulunduğu andan itibaren, hiç kimse hayallerime son veren kişinin nerede olduğu merak etmedi".
Hayır, aksine bunun yerine gereksiz sorularla karşı karşıya kaldım. Bu sorular bana soruldu. Gerçekten. Düşünebiliyor musunuz? Artık konuşamayan ve kendini savunamayan ölmüş bir kıza bu sorular soruldu.
Üzerinde hangi giysiler vardi?
Yalnız mıydın?
Neden bir kadın tek başına seyahat eder?
Sen tehlikeli bir mahalle ye girdin. Ne bekliyordun ya?
Bağımsız olmam için beni kanatlandıran ailemi sorguladılar. Ailemize bizim uyuşturucu aldığımızı ve kendi kendimize arandığımızı söylediler. Onlara, bize daha dikkat etmeleri gerektiğini, söylediler.
Öldüğümde, dünyanın geri kalanları tarafından, hiçbir zaman bir erkeğin gördüğü muamele nin aynısını göremeyeceğimi fark ettim. Ölümüm onlara göre benim kendi hatamdı ve bu hep böyle kalacaktı. Kadın olduğum için ölümüm minimalize edildi. Onlara göre, biraz kendim arandığım için cinayet çokta fazla büyütülecek bir durum değildi.
Ben şahsıma ve susturularak sessizliğe bürünen her bir kadının adına, sesinizi yükseltmenizi istiyorum. Biz mücadele edeceğiz. Zihnimde seninleyim ve söz veriyorum, gün gelecek bu cinayetler azalacak. Ceset çuvallarının azalması, sesimizin dahada yükselmesine sebep olacak."
Öğrencinin, 1 Mart'ta postaladığı dokunaklı Facebook yazısı şuana kadar 700.000 nin üzerinde paylaşıldı. İspanyolca ifade edilen “#viajosola” (ben yalnız seyahat edebilirim) anlamında ki kelime yayınlanmasından sonra, Twitter de bir trend haline geldi ve birçogu, yalnız seyahat eden kadınlara destek verdi.
Yorum Yazın