Bruxelles Korner
Zehra Özer
Endonezya'nın Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide ölü sayısının 168'e çıktığını, yaralı sayısının 745 olduğunu belirtti. Bölgede 30 kişinin de kayıp olduğunu söyleyen Nugroho, ölenlerin çoğunun Pandeglang bölgesinde olduğunu açıkladı.
Düzinelerce otel ve restorana sahip olan bölge, turistler arasında oldukça popülerdir. Tatil mevsiminin ortasında meydana gelen Tusunami Sunda Boğazı'nda bulunan sahil șeritlerine vurdu. Bölgede bulunan Anak Krakatau (Krakatau'nun Çocuğu) Yanardağı'nda volkanik hareketliliğin tsunamiye neden olduğu tahmin ediliyor.
Tsunami, saat 21:30'da 19 metre yüksekliğinde devasa bir su duvarı șeklinde Java'ya ulaştı. Hükümet sözcüsü Sutopo Nugroho, sahil şeridinde bulunan 430 evin ve 9 turistik otelin ağır hasar gördüğünü söyledi.
Endonezya'nın meteoroloji, klimatoloji ve jeofizik ofisi (BMKG) nedenini araştırmaya devam etmektedir. Yetkililere göre, yerel saat 21:03'da deniz altında volkanik bir patlama meydana geldi ve 24 dakika sonra 19 metre yüksekliğindeki tsunami karaya ulașarak sahil ve ara sokakları sildi süpürdü.
Tsunaminin etkilendiği bölgelerde geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Gezegenimizin gördüğü en büyük doğal felaketlerden biri olan Tusunami, șehirleri, hatta büyük adalar gibi kara parçalarını tamamen yutabiliyor. Bu afetin meydana gelmesinin iki nedeni var: ilki su altındaki büyük yer hareketleri (bir yanardağ patlaması veya depremler), ikincisi ise suya bir cisim (meteor, atom bombası) çarpması ile büyük su hareketlerinin oluşması.
Endonezya için 2018 felaket yılı oldu
Ülke zaten bu yılın başlarında birkaç deprem, 1 tsunami ve 1 hava felaketi yaşamıştı.
Bu yılın Ağustos ayında, turistik Lombok adasında meydana gelen depremde yüzden fazla insan hayatını kaybetti. Eylül ayında Sulawesi'de 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi, ardından 1 tsunami ve 170 artçı deprem gerçekleşti. Ölüm bilancosu 2000 olduğu açıklandı, ancak ölüm sayısının aslında 5000'e ulaștığı tahmin ediliyor.
Bu yıl Sulawesi ve Sumatra da iki tekne felaketi yaşandı. Haziran ayında ahșap bir vapur Sumatra'da derin bir göle battı ve 164 kişinin ölümüne neden oldu. Bir ay sonra, Sulawesi'de 31 kişinin hayatını kaybettiği bir vapur daha battı.
Ekim ayında Endonezya'nın başkenti Cakarta'dan Bangka Adası'nın Pangkal Pinang kentine gitmekte olan Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkıştan yaklaşık 13 dakika sonra denize düştü. İçinde 189 yolcu ve mürettebat bulunan Lion Air'e ait uçaktan kurtulan olmadı.
Yorum Yazın