Euba Brüksel merkezinde düzenlenen seminerde, Ekonomi Bakanlığının şirketlere yönelik, Türkiye'de ve yurtdışındaki şirketlere verilen destekler hakkında bilgiler verildi.
Euba Genel Sekreteri Taner Parlayan’ın açılış konuşması ile başlayan programda Genel Başkan Yılmaz Yüksel Euba’nın kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgiler sundu.
YILMAZ YÜKSEL: ´´2017 YILI İÇERİSİNDE 756 ETKİNLİK YAPTIK´´
Başkan Yüksel konuşmasında; ‘’Bu merkez eski Tümsiad kurumundan alınmıştır. Yeni bir yapılanmaya gidilere merkezimiz Euba adı altında faaliyetlerini sürdürmektedir. Şu anda Avrupa çapında 30 farklı merkezde faaliyetler yürütülmektedir.
2017 içerisinde Euba merkezlerinde fuarlara katılım ve organizasyon, seminer, konferans, bilgilendirme toplantıları gibi 756 etkinlik yapılmıştır.
Bizler ticaret ile uğraşan insanlarımıza ne tür destekler sağlarız anlayışı mile yola çıktık. Hizmet verdiğimiz insanlarımızdan herhangi bir beklentimiz bulunmamaktadır. Belçika’da gerek üyelerimiz gerekse toplantılarımıza kendi iradeleri ile katılan tüm girişimcilerimize birçok konuda öncülük edip bilgi veriyoruz. Bizim bu hizmeti sunarken 2 önemli kriterimiz var. Faaliyetlerimize katılanların sadece vatanımızın ve milletimizin çıkarlarına aykırı bir durumu olmasın.
Bizler ayrıca yaşadığımız ülkenin anayasasına saygılıyız. Demokratik düzen, ve hukuka saygılı bir biçimde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Tüm bunların elbette bilinmesinde yarar var’’ diyerek çalışmalarını ve kurum olarak prensiplerini özetledi.
Brüksel Ticaret Baş müşaviri Bülent Uğur Ecevit programa katılan girişimcilere Türkiye tarafından faklı alanlarda yapılan destek ve teşvikler konusunda detaylı bilgiler sundu.
BÜLENT UĞUR ECEVİT: ´´YATIRIM VE İHRACAAT TEŞVİKLERİ SİZLERİ GÜÇLENDİRECEKTİR´´
TC Brüksel Büyükelçiliği Ticaret baş Müşaviri Bülent Uğur Ecevit ise konuşmasında: ‘’İşadamı veya girişimciler olarak ne kadar zorluklarla karşılaştığınızı biliyoruz. Buralara büyükleriniz işçi olarak geldiler. Bugün ise sizler bu ülkelerde artık işveren konumundasınız. Bu önemli bir aşamadır.
Türkiye ekonomik alanda kısa zamanda çok büyük aşamalar kaydetti. Ülkemize dış ülkelerden gelen yatırımcı sayısı ve kapital hacmi giderek artıyor. Türkiye’nin ekonomik potansiyelleri dünya çapında artık çok cazip ve çok dikkat çekici büyüklüğe kavuşmuştur.
Hiç kimse sizleri buraya kara kaşınız, kara gözünüz için davet etmedi. Avrupa’nın bugün geldiği ekonomik gelişme düzeyinde sizlerin büyük emeği bulunuyor. Ancak bugün sahip olduğunuz konum ile hem Türkiye ve hemde yaşadığınız ülkelerde statünüzü daha ileri bir seviyeye taşıma şansınız bulunmaktadır.
Türkiye’de yatırım yapmak isteyenler için ayrıca Türkiye’de yaptıkları üretimleri yurtdışına ihraç etmek isteyenler için Ticaret alanında çok önemli teşvikler yardımları yapılmaktadır. Türkiye’de ticaret alanında Türkiye Ticaret Hukuk Sistemi çerçevesinde ‘’Genel Teşvik Sistemi’’, Yurt Dışına İhracatı Destekleme Teşvik Sistemi’’ gibi konularda bilgi sahibi olmanız ve nu teşviklerden yararlanmanız gelecekte planladığınız işlerde sizlere büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Özellikle Türkiye’de yatırım yaparak ürettikleri markaları yurt dışına pazarlamak isteyenler için yatırım teşvik sisteminin bilinmesinde çok yarar vardır. Türkiye genel olarak 6 yatırım bölgesine ayrılmıştır. Teşvik sistemin çerçevesinde verilen yardımlar bölgelere göre değişmektedir.
Yatırım teşvik sistemi, ülkenin stratejik sektörleri için önem teşkil eden ara mallara olan ithalat bağımlılığını azaltma potansiyeli taşıyan yatırımları teşvik etmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştır.
Cari açığın azaltılması, az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin genişletilmesi, destek unsuru miktarlarının artırılması, kümelenme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, teknoloji dönüşümü sağlayacak yatırımların desteklenmesi yeni yatırım teşvik sisteminin temel amaçları arasında yer almaktadır.
Genel Yatırım Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırım Teşvik Uygulamaları, Stratejik Yatırım Teşvik Uygulamaları başlıkları altında ele alınan sistem konusunda mutlaka detaylı bilgi almaya çalışın. KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sosyal Sigortalar, Prim Desteği(İşveren Payı), Gelir Vergisi Stopajı İndirimi, Sosyal Sigortalar, Prim Desteği(Çalışan Payı), Faiz Oranı Desteği, Arazi Tahsisi, KDV İadesi gibi konularda ciddi teşvik yardımları söz konusudur. Bizler bu konuda Belçika’da istenildiği her anda sizlere yardımcı olamaya hazırız. Türkiye’de ise Ticaret ve sanayi Odaları, Bölge kalkınma Ajanslarından bilgi edinmeniz mümkündür’’ diyerek yatırım ve teşvik konusunda detaylı bilgiler sundu.
Yorum Yazın