Bruxelles Korner
Zehra Özer
Hastalarda ilk enfeksiyon semptomları 29 Nisan - 6 Mayıs arasında belirlendi. Bakım ve Sağlık Ajansı sözcüsü Joris Moonens, "Tüm hastaların aynı kısa süre içerisinde aynı semptomlardan şikayet etmeye başladığından dolayı, lejyonella salgın kaynağının şu anda kontrol altında olduğu tahmin edilsede, hastalığın takip çalışmaları hala sürdürülüyor" açıklamasında bulundu.
Encümen Kathleen Depoorter (N-VA), "Bunu bir dram haline getirmememiz ve enfeksiyon belirtileri olan kişilerin doktorlarıyla iletişim kurmaları gerekir. Belirtiler ateş, kas ağrısı ve hafif baş ağrısı. Acil servise gitmeyin, sadece ev doktorunuza gidin. Lejyonella Hastalığın klasik tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Belirtiler ihmal edildiğinde zatürreeye yol açabilir. Hastalığın dikkate alınması gerekir" ifadesinde bulundu.
Doktor kontrolünde gerçekleşen antibiyotik tedavisi başlangıç sürecinden itibaren 2-3 hafta kadar sürmektedir. Antibiyotik kullanımı hasta kendini iyi hissetse bile bırakılmamalıdır. 3 hafta sonunda tamamen yok edilen hastalık sonrası da gerekli doktor kontrolleri yapılmalıdır.
Salgın Nedeni?
Bakım ve Sağlık Ajansı, salgın kaynağını belirlemeye çalışıyor ve muhtemelen Evergem ve çevresinde bulunduğu tahmin ediliyor. Hastaların gittiği ortak yerler araștırılıyor. Ayrıca Kanal Bölgesi'ndeki soğutma kulelerinden örnekler alındı. Sonuçlar en erken önümüzdeki hafta belirlenecek.
"Şu anda, enfeksiyon kaynağının ne olabileceğine dair hiçbir fikrimiz yok. Kısa süreli lejyonella enfeksiyonunu takip etmek çoğu zaman mümkün değil" diyor Moonens.
Bakteriler klimada kolayca barınabiliyor ve yayılan havayı insanların soluması sonucu bünyeye nüfuz ediyor. Hastalığa halk arasında klima hastalığı denilmesinin sebebi de budur. Hastalığa sebep olan bakteriler özellikle büyük otellerin lobilerinde ve odalarında bulundurdukları klimalardan insanlara daha kolay bulaşabilmektedir. Dezenfekte edilmeyen sular ve bu tarz cihazlar da tehlike arz etmektedir. Su sistemlerinde üreyen ve yer edinen bakteriler aerosoller sayesinde havaya karışarak insan vücuduna kolayca girebiliyor. Zayıf bünyeye sahip insanlar bu hastalığa daha kolay yakalanabilmektedir.
Lejyonella hastalığı, Legionella pneumophilia adlı bakterinin yol açtığı bir hastalıktır ve adını, 1976’da A.B.D.’de Philadelphia'da eski lejyoner askerleri arasında bir kutlama toplantısından sonra meydana gelen salgından almıştır. Hastalık, su kaynaklarında bulunan lejyonella bakterilerinin air-conditioner, duş başlıkları, jakuziler gibi aerosollerle havaya yayılması ve bu havanın solunması ile oluşur.
Yorum Yazın