Üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurtdışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlamaları ve yeni iş olanakları elde edebilmeleri amacıyla kurulmuş olan uygulama, 2,5 yıldan beri işlevini kaybetmiş durumdaydı. 1987 yılında başlayan Erasmus öğrenci değişimi programları, Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş ve spor alanlarında öğrencilerin kendilerini geliştirmelerini amaçlıyor.
Yüksel: ‘‘Olumlu bir karar’’
Türkiye’deki 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasın sekteye uğrayan Erasmus programının tekrar başlamasının olumlu bir karar olduğunu söyleyene Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, ‘‘Flaman ve Türk Üniversiteleri arasında tekrar öğrenci değişiminin yapılabilmesi sevindirici bir haberdir. Erasmus programı master yapacak öğrenciler için önemli bir program. Bu programın tekrar hayata geçirilmesi, iki ülke öğrencilerinin eğitimlerini zenginleştirmeleri adına önemli bir gelişmedir’’ dedi. Üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin ve öğretim görevlilerinin eğitimlerine yurtdışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlamaları ve yeni iş olanakları elde edebilmeleri amacıyla kurulmuş olan uygulama 2,5 yıldan beri işlevini kaybetmişti.
Güvenlik gerekçe gösterilmişti
Terör örgütü FETÖ’nün organize ettiği 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra Belçika Üniversiteleri Erasmus kapsamında Türkiye ile öğrenci değişimi için onay vermemesine dikkat çeken Milletvekili Veli Yüksel, ‘‘Buna gerekçe olarak ise, Türkiye’deki üniversitelerde Belçikalı öğrencilerin güvenliğinin sağlanamaması gerekçe olarak gösterildi’’ dedi. Aralarında dünyanın ilk 100 üniversitesi arasında yer alan Gent Üniversitesi ve Leuven Katolik Üniversitesi’nin yanisira beş üniversite bu gerekçe ile ‘‘2016- 2017’’ ve ‘‘2017- 2018’’ eğitim yıllarında Türkiye’ye öğrenci göndermedi ve Türkiye’den öğrenci kabul etmedi.
‘‘Öğrencilerimiz mağdur oldu’’
Öte yandan Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel’in konuyu defalarca Flaman Eğitim Bakanı Hilde Crevits’e ilettiği ve soruna çözüm bulunması konusunda talepte bulunduğu öğrenildi. Yüksel ayrıca, ‘‘Flaman Bölgesi’nden Türkiye’ye ve Türkiye’den Flaman Bölgesi’ne Erasmus kapsamında öğrenci alınmaması krizinin bir an önce çözülmesi gerektiğini farklı makamlara ilettim. Burada mağdur olan öğrencilerimiz. Erasmus programına geçtiğimiz 31 yıl içerisinde milyonlarca öğrenci katıldı. Bu anlamda Erasmus büyük bir fırsattır’’ şeklinde konuştu.
Yorum Yazın