Grip, viral bir enfeksiyondur ve tedavisi yoktur. Bu nedenle gripli hastaların antibiyotik kullanması hiçbir işe yaramaz ve kesinlikle önerilmez. Çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Gripten en iyi korunma yöntemi aşı yaptırmaktır.
Gribe Ne İyi Gelir: Çok hızlı yayılan gripten korunmak için en önemli nokta güçlü bağışıklıksistemidir, güçlü bağışıklığın yolu ise öncelikle vücuttaki probiyotiklerin artırılmasına bağlıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol bol fermente gıda tüketin. Yani, turşu yiyin, ev yoğurdu mayalayın, şalgam suyu için. Grip süresince bolca probiyotik alınmalı. Japon bilim insanları, geçen sene yaptıkları bir yayında şalgam suyunun grip virüsünü olumsuz ekilediğini, grip hastalığını iyileştirmede ise olumlu etki yaptığını ispatladılar. Vücudu probiyotikler (yararlı bakteriler) açısından güçlendirmek için fermante özelliğe sahip kelle paça, işkembe ve tarhana çorbalarıda gribe karşı etkilidir. Doğanın dengesine uygun davranmak, başta grip olmak üzere kış hastalıklardan korunmada en doğru yoldur.
Grip nasıl iyileşir: Gribal enfeksiyonlarda yatak istirahatının yanı sıra, gerektiği durumlarda yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler de uygulanabilir. Örneğin ateş düşürücü ilaçlar verilebilir, kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden yararlanılır. Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu insan için 5– 7 gün yatak istirahatı ve bol sıvı alımı hastalığı atlatmakta faydalı olmaktadır.
Bol sıvı tüketin: “Grip süresince ağrılardan kurtulmanın anahtarı bolca sıvı almak ve düzgün beslenmektir. Grip vücutta ciddi sıvı kaybına neden olduğu için bol sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Bolca sıvı almak yapılması gerekenlerin en başındadır. Vücudunuz hastalık süresince sıvı kaybeder ve buda kramplara neden olur. Sıvı alımı kasların rahatlamasını sağlar.
Canınız istemese de yiyin: Proteinden zengin beslenmek de kasların gevşemesini ve ağrının azalmasını sağlar. Grip sırasında kimsenin canı bir şeyler yemek istemez ancak vücudumuzun direnci için düzenli yemek oldukça önemlidir. Diyetinize protein içeren besin maddeleri eklemek kasların yeniden yapılanmasına yardımcı olur.
Masaj iyi gelir: Hafif masaj kas ağrılarına iyi gelir. Grip sırasında hafif şekilde masaj yaptırmak kas ağrılarını azaltır. Öncelikle bol sıvı alınmalı ve proteinden zengin beslenilmelidir. Uygulama bölgelerinde ağrı olmuyorsa masajda yaptırılabilir.
Banyo yapın: Banyo yapmak ağrıları azaltmaya yardımcı olur, vücut sıcaklığının düşmesini sağlar. Banyo suyu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır, eğer su çok sıcak olursa vücut sıcaklığınız yükselebilir. En ideali suyun ılık olmasıdır. Gripten birkaç hafta sonra kas ağrılarınız hala devam ediyorsa hekime başvurun.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün gribe karşı önerisi
Dünya Sağlık Örgütü her yıl o sene sık görülen virüs tiplerini belirler ve buna göre yeni bir aşı hazırlanır. Grip aşısının özellikle Kasım sonuna kadar yapılması son derece önemlidir. Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün kadar süre alır. Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması avantaj sağlar. Ancak tüm kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur, erken yapılmasının nedeni, bağışıklığın bir an önce başlamasının sağlanmasıdır. Grip aşısı, genç erişkinlerde %70-90 koruma sağlar. Yaşlılarda ve kronik hastalığı olan bireylerde koruyucu antikor oluşumu daha az olduğu için, koruyuculuk oranı biraz daha düşebilir. Ancak bu bireylerde gribe yakalanmayı önlemese de, diğer ağır sorunların ortaya çıkışını azaltıyor.
Grip vücutta kalıcı hasara yol açar mı?
Grip, özellikle çocuklarda, 65 yaş üstündeki bireylerde, kronik hastalığı olanlarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ölümcül sonuçlara neden olabilir. Ayrıca larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebilir. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda görülen orta kulak iltihaplarının yaklaşık %35’inin nedeni griptir. Daha da önemlisi; zatürree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklar da grip nedeniyle ortaya çıkabilir.
Gripten korunmak için; Gribe neden olan influenza virüsünün; hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşır. Virüs bulaşmış ellerle temas etmek, öpüşmek, ortak eşyaları kullanmak da yine bu virüsün geçmesine neden olan faktörlerden… Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olmasının bulaşıcılığı daha da artırmaktadır. Bu nedenle gribin ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu taşıma araçlarında daha kolay bulaşır.
Gribe iyi gelen bitki çayları; Bitki çayları öncelikle gribin belirtilerini gidermek için kullanılmaktadır. Zencefil, okaliptüs, nane ve mate çayları gribin semptomlarını gidermekte etkili olan etken maddelere sahiptir.
Yorum Yazın