Bruxelles Korner
Zehra Özer
2015'e kadar çok tehlikeli olarak nitelendirilen Meningokok bakterisine bulașan Hollandalıların sayısı keskin bir şekilde arttı. Hollanda’da 57 kişi bu yıl içinde Meningokok bakterisinden hastanenin yoğun bakım ünitesine düştü ve 11 kişi hayatını kaybetti. Bu rakamlar, AD'nin meningokok ile ilgili Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nden (RIVM) aldığı verilere dayanmaktadır.
Hollanda bu yıl rekor bir Meningokok enfeksiyon sayısına ulaștı. Şu anki ölüm sayısı 2017 yılının toplam enfeksiyon sayısıyla eşittir. 2017'nin ilk dört ayında 27 kişi hastaneye kaldırıldı. Bu sayı bu yılın aynı döneminde 50 kişiye ulaștı. Meningokok enfeksiyonu 2015 yılından önce yılda sadece 4 kiși bulașırken o yıllarda bu bakteriden ölen olmamıștı.
Ekim 2015'ten bu yana Meningokok bakterisinden 28 hasta öldü. Daha önceleri bakteriden sadece yaşlı insanlar etkilenirken, șimdi artık çocukları da etkilediği görünmektedir. Geçen hafta, Wijk bij Duurstede'de ikamet eden 14 yaşında bir kız, meningokok hastalığından öldü. Ölümcül bakteri 23 yaşındaki Liza’nın da bacaklarının kesilmesine neden oldu.
Çok hızlı bulaşabilir
Hollandalı Bakteriyel Menenjit Referans Laboratuvarı başkanı Arie van der Ende: "Meningokok bakterisi boğaz ve burun boşluklarına yerleşir ve küçük damlacıklar yoluyla havaya yayılır. Çoğu insanı etkilemez iken meningokok virüsü bazılarına hızla bulașabiliyor, kan zehirlenmesine neden olabiliyor ve beyin zarını etkileyebiliyor. Meningokok menenjiti çok ciddi ve öldürücü olabilen bir hastalıktır. Ağır durumlarda birkaç saat gibi kısa sürede ölüm meydana gelebilir.", açıklamasında bulundu.
Hayati tehlike
Meningokokal uzmanı, durumu 'endişe verici' olarak nitelendiriyor. Göze çarpan, "Yüzde 15’ten daha yüksek olan ölüm oranıdır" dedi uzman ve düzinelerce insanın yaşam tehlikesi altında olduğunu vurguladı. "Enfeksiyondan kurtulan hastalarda kalıcı hasar bıraktı. Bu, beyinde kalıcı hasardan veya örneğin kan zehirlenmesi sonucu olarak kolların veya ayakların kesilmesine kadar gitti."
Ölümcül W tipi'nin yayılmasını önlemek için Hollanda hükümeti 14 aylık bebekleri ve 14 yaşındakileri eylül ayında bu bakteriye karşı aşılamaya karar verdi. Ancak 14 yaşındakiler aşı eksikliğinden dolayı, Ekim ayına kadar beklemek zorundalar. “14 yaşındakilerin aşılanması çok önemlidir” diyor Van der Ende.
Nasıl bulașır?
Solunum yoluyla ve tükürük gibi boğaz salgılarıyla (örneğin aynı kapalı ortamda yaşama, öpüşme) hastalardan veya asemptomatik (belirti göstermeyen) taşıyıcılardan diğer kişilere bulaşır. Ancak menenjit bakterisi soğuk algınlığı veya grip mikropları kadar bulaşıcı değildir. Meningokok hastasıyla sıradan temasla veya basit nefes alıp vermekle bakteri bulaşmaz, yakın ve uzun süreli temas gerekir. Ev halkı, oda arkadaşları veya hastanın ağız sekresyonlarıyla (tükürük ve damlacıklar) doğrudan teması olan kız veya erkek arkadaş gibi insanların enfeksiyona yakalanma riskleri daha yüksektir.
Belirti ve bulguları şunlardır:
Ani yüksek ateş, uyuşukluk, mide bulantısı, ishal, boyun tutulması, ışıktan korkma (ışığa hassasiyet arttığından), bilinç durumunda değişiklik (konfüzyon) meningokok enfeksiyonuna işaret olabilir.
Sıklıkla ortaya çıkan boyun tutulması, yorgunluk, kusma, soğuk el ve ayaklar, titreme, kaslarda, eklemlerde, göğüs ve karında (göbek) şiddetli ağrılar, hızlı solunum, ishal, sonraki aşamalarda vücutta koyu mor renkli döküntüler.
Tipik olarak bakteriye maruziyetten sonra 3-7 gün içinde gelişir. Yeni doğan bebeklerde ateş, baş ağrısı, ense sertliği gibi klasik belirtiler yoktur ya da fark edilmesi zordur. Bebeklerde hareketlerde azalma veya hareketsizlik, huzursuzluk, kusma veya beslenme güçlüğü görülebilir.
Van der Ende: "Bu tür şikayeti olanlar doğrudan doktoru ile iletişime geçmelidir, " diyor.
Yorum Yazın