Bruxelles Korner
Zehra Özer
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte şiddetin onlarca farklı çeşidine bir yenisi daha eklendi. Siber şiddet veya bir başka deyişle siber zorbalık, genel anlamda klasik zorbalığa oldukça benziyor. Siber zorbalığın yaygın olarak kabul gören tanımı "bir kişiyi utandırmak ve incitmek için mesaj ya da fotoğraf paylaşımı" siber zorbalık olarak adlandırılıyor. Bununla birlikte sanal stalkerlık ve trollük de siber zorbalığa dahildir.
2017 ve 2018 yıllarında Gent üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, lise öğrencilerin yüzde 48'inin zorbalığa maruz kaldığını ve yüzde 18'inin zorbalık uyguladığını itiraf etti. Flaman Ağı Zorbalıklara Karşı Renk Seçme Örgütü'nden olan Pieter Denayer: "Araştırmadan ortaya çıkan keskin sayılara dayanarak Flaman hükümetinden cezalandırıcı politika önerileri talep ediyoruz", dedi.
"Zorbalık, çok hafife alınan bir sorun olmaya devam ediyor" diyor Başkan Gie Deboutte. "İnsan ve sosyal maliyeti oldukça yüksektir. Siber zorbalık 'kurban'ı, zorbalık yapan kişinin kimliğini ve neden kendisinin hedef seçildiğini bilemeyebilir. Bu davranış, siber zorbalık kurbanında derin izler bırakabilir. Bu yüzden önlemesine daha çok odaklanmalıyız. Bir yerde zorbalık uygulanıyorsa, orada ters giden birșeyler var demektir. Okullar, spor kulüpleri ve gençlik örgütleri önemli bir sorumluluk tașıyorlar. Önlenmesinde gerekenlerin yapılması için ekstra destek sağlanması lazım".
Müdahale etmekten korkuluyor
Ayrıca araştırmada dikkat çeken: Gençlerin yüzde 39'u zorbalığa uğrayan birine arka çıkıp yardım etmek istediğini, fakat müdahale etmeye korktuğunu belirtti. Zorbalık davranışına tanık olanlar zorbalığın azaltılmasında çok fayda sağlayabilirler, fakat günümüzün farkındalık ya da yardıma teşvik eksikliğinden müdahale etmekten vazgeçiliyor. Zorbalık uzmanları, zorbalık ve siber zorbalığını durdurmak veya önlemek için en iyi çözümünün (siber) zorbalığa maruz kalanlara yardım etmeyip seyrine bakan gençlerde sorumluluklarını almaları ve olaya müdahale etmeleri için farkındalık yaratmak olduğunu öngörüyorlar.
Politika önerileri
"Flaman Ağı Zorbalıklara Karşı Renk Seçme Örgütü" yapılan araştırmadan bazı politik önerilerde bulundu. Örneğin: sınırı aşan davranışların bildirimi için bir bilgi merkezi kurulmasını gerektirir. Öğretmenler gibi iși gereği çocuklar ve gençlerle yakından ilgilenenler eğitimleri sırasında zorbalık davranışları ve olası sonuçları hakkında bilgi sahibi olmaları için ayrı bir kurs almalarını gerektirir. Ayrıca zorbalık olayları sıklıkla giderek kızıştığından, çocuklar, gençler, ebeveynler, eğitimciler, okullar, spor kulüpleri ve gençlik örgütlerinin bașvurabileceği bir kriz merkezine ihtiyaç duyulur. Orada ciddi ve akut sorunların çözümü için yardım ve öneriler sunulması çok faydalı olacaktır. Ancak klasik ve yeni medya aracılığıyla tanınmış farkındalık yaratma kampanyaları da faydalarını göstermektedir.
Yorum Yazın