Bruxelles Korner
Sibel Bozkurt
Şenkaya'nın Kurtuluşu
Bugün Erzurum'un Şenkaya ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümüdür. Öncelikle topraklarımızı kurtuluşa kavuşturan aziz şehitlerimize ve Şenkaya Kurucusu Hüseyin Köycü'ye rahmet diliyorum ve bu vesileyle de onu bir kez daha anmak istiyorum. Onu burada kelimelerle anlatmak kifayetsiz kalır. “Neden mi?” diye sorarsanız onun hizmetleri, bu ilçeye o kadar büyüktür ki onu anlatırken bile zorlanırsınız.
ŞENKAYA İLÇESİNİN AYDINLIK YÜZÜ
Hüseyin Köycü, Şenkaya ilçesinin baş mimarıdır, aydınlık yüzüdür. Topluma sunduğu karşılıksız hizmetler, onun vatanını ne kadar çok sevdiğinin bir göstergesidir hatta Hüseyin Köycü, Şenkaya yöresinde 2’inci Atatürk olarak anılır. Onun hizmetleri, cumhuriyetimizin ilk 15 yılının gerçek bir kurtuluş destanıdır. Hüseyin Köycü, 1. Dünya Savaşı’nda Allahuekber Dağları eteğindeki Örtülü köyü ve çevresinde halkı örgütleyen, milli mücadelenin o bölgede şahlanmasını sağlayan şiirler yazarak Oltu, Ardahan, Kars ve Erzurum yöresinde gösterdiği kahramanlıklarla düşmana karşı kurulan her harekette başta gelen kişi olmuştur.
EĞİTİM SEFERBELİĞİ
Tüm kız çocuklarının okutulması için aileleri ziyaret edip ikna etmeye çalışmıştır. Okul yaptırmış, insanları eğitime teşvik etmiştir. Ülke çapında en çok okuma yazma oranı Şenkaya'ya aittir. Ayrıca imece usulüyle hemşerileri ile beraber köylerinin yollarının yapılmasını sağlamıştır. Zanaat eğitimleri ile halk ticarete başlamıştır. Köycü'nün çabalarıyla bir de radyoevi açılmıştır. İlçesinin ağaçlandırılmasına da ayrıca bir önem vermiştir. Her fırsatta "Yeni doğan her çocuk için bir ağaç dikmeli ve çocuklarla ağaç birlikte büyümeli." cümlesi de çok manidardır.
1930'lu yıllarda eğitici ve öğretici tiyatro eserleri yazıp, sahneye koyarak, çevre ilçelerde turne düzenleyip halkın tiyatroya ilgisinin artmasına da katkılar sunmuştur.
Onun asıl amacı, bu yapmış olduğu hizmetlerle ülkemizin birçok yöresinde emsal teşkil etmektir ve bence de bunu da başarmıştır.
Umarım, bu güzel çalışmalar, günümüzde de değerlendirilerek insanlarımıza örnek teşkil eder.
"Şenkaya Gazetesi ve Hüseyin Köycü"
isimli kitap, vefat yıl dönümü olan 31 Ocak 2019'da ilk baskısını yaptı.
Başta "Şenkaya Gazetesi" hakkında yazılmaya başlanan ancak sonrasında toplumun kalkınması adına Hüseyin Köycü'nün yapmış olduğu örnek diğer çalışmalar da derlenerek hazırlanan ve unutulmaz bir eser haline getirilen kitap, "Yüzde Yüz Kitap" yayınevinden çıkmıştır.
Kitaba ulaşmak için [email protected] adresine eposta gönderip talep edebilirsiniz.
"Erzurum'un Yüzleri / Sarı Karton Hüseyin Köycü" kitabını,
Atatürk Üniversitesi yayın evinden sipariş verebilirsiniz:
https://yayinevi.atauni.edu.tr/index.php/product/erzurumun-yuzleri-10-sari-karton-huseyin-koycu/
2011 yılında TRT'de yayınlanan Hüseyin Köycü belgeseline alttaki linkten ulaşabilirsiniz:
Bu site, Doğu Anadolu'nun derinliklerindeki Allahüekber Dağları'nın eteğinde yer alan Şenkaya'nın, küçük bir köyden önemli bir ilçeye dönüşmesinin mimarı olan Hüseyin Köycü'yü tanıtmak ve onun aziz hatırasını yaşatmak için oluşturulmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle başlayan Anadolu'nun işgali sürecinde, öz vatanı olan Şenkaya ve çevresini Ermeni işgalinden korumak amacıyla kurulan Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti'nin yönetiminde, yaşının gençliğine rağmen aktif bir rol oynayan, bu Hükümetin İngiliz kuvvetleri tarafından fiilen dağıtılmasından sonra da, her türlü yol ve yöntemle Anadolu'da Büyük Atatürk'ün önderliğinde yürütülen milli mücadeleye destek veren Hüseyin Köycü, İstiklal Savaşı'nın kazanılmasının ardından, yine Atatürk önderliğinde yürütülen Türk Ulusu'nu çağdaş medeniyet düzeyine ulaştırma hamlesinin “yerel” bir kesitini, Şenkaya'da ortaya koymaya çalışır. İlçenin ekonomik gelişimine yönelik önlemlerin planlanması ve yürütülmesinden, ilçe halkının eğitim düzeyinin iyileştirilmesine, yörenin yaşam tarzının değiştirilmesine yönelik fikirlerden, halkın kültürel düzeyinin yükseltilmesine yönelik olarak uygulanan tiyatro ve şiir okuma faaliyetlerine kadar, Şenkaya'nın kalkınması için elinden gelen her şeyi, tüm maddi ve manevi varlığını da kullanarak yapmaya çalışan Köycü sayesinde, küçük bir köyden ibaret olan Örtülü (Şenkaya) önemli bir ilçeye dönüşür. Sitemizde, hayatını Şenkaya'nın sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine vakfeden Hüseyin Köycü'nün, hayatı, ilçe için düşündükleri ve hayata geçirdikleri, makalelere yansıttığı fikirleri ve kültürel ürünlerinin yanı sıra, bizzat kurmuş olduğu ve kayda değer bir “yerel demokrasi” örneği olarak değerlendirilmesi gereken “Ufak Parti” hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bölümler bulunmaktadır. Ayrıca, sitemizin “İletişim” bölümü yoluyla da, Hüseyin Köycü ile ilgili kitapları edinebilir ve kendisiyle ilgili görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz.
Halk icraiyye komitesi Başkanı ( Nahiye Müdürü ) Oltu İslam Milli Komitesi Genel Sekreteri Güney Batı Kafkas Cumhuriyetinin Oltu Milletvekili ve Meclis İdare amiri Allahuekber cephesi Müstahkem mevki Komutanı İkinci Oltu Şurası Cemiyetinin Yönetim kurulu üyesi Oltu İslam Terakki Cemiyeti üyesi Oltu Serbest Gençler Cemiyeti Başkanı Kaymaktepe Cephesi Müstahkem mevki komutanı Şenkaya ilçesinin kurucusu ve Belediye Başkanı Vatan ve Millet için hizmet aşığı Toplum kalkınmasının örnek lideri Şair, Edip, Yazar, Düşünür. Bütün ömrünü Vatan Millet ve Halk için çalışmaya adamış Fedakâr bir insan, HÜSEYİN KÖYCÜ |
1930’lu yıllarda eğitici ve öğretici tiyatro eserleri yazıp sahneye koyarak çevre ilçelerde turne düzenliyordu. Evini vererek ortaokul açılması yönünde çalışmalara başlıyordu
1932 yılında Erzurum Halk Evi Köycülük Şubesi Başkanı olan Köycü, kalkınmanın köyden başlamasının yılmaz savunucusu olduğundan, 1934’te soyadı kanunu çıkınca kendisine “Köycü“ soyadı veriliyor.
1958 yılında bacağına protez yaptırmak için geldiği İstanbul'da 31 Ocak günü hayata veda eder.
-----------------------------*-----------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=XW9zUsv1AmQ
Yorum Yazın