Bruxelles Korner
Zehra Özer
Video'daki sert görüntüler şiddetli tepkilere neden oldu. "Peki, bu görüntüler sigara içenleri gerçekten rahatsız ediyor mu? Social medyada yayınlanan video çekiminin altına "Bu tür caydırma taktikleri beni asla etkilemez". "Siz en iyisi alkolün beyne, kalp ve karaciğer üzerindeki etkisini gösterin" gibi yorumlarla tepkisini belirtenler oldu. Tabii ki, hemșirenin mesajını "Ben bir süre önce sigarayı bıraktım. Bir daha başlamayı düşünmüyorum" gibi yorumlarla ciddiye alan birçok insanlarda var.
Esneklik yok oluyor
Video da gördüğünüz kirli akciğerler, yirmi yıl boyunca günde bir paket sigara içen birine aittir. Amanda çekimde her iki organa hava pompalıyor ve aradaki fark anında ortaya çıkıyor. Kronik bronşit ve amfizemli akciğerlerin esnekliği kalmamıș. Hala gerdirilebiliniyor ama artık orijinal şeklini almıyor. Kısacası, akciğerler yeterince hava almak için daha fazla çalışmak zorundadır, bu da kişinin daha çabuk nefessiz kalmasına neden oluyor. Sağlıklı akciğerlerde, tüm süreç daha yavaş ilerlerken akciğerler tüm kapasitesini koruyor.
Belçika'da, her yıl yaklaşık 7000 kişi akciğer kanserine yakalanıyor. On hastadan yaklaşık dokuzunda sebep olan sigaradır. Kansere Karşı Mücadele Vakfının bir araştırması, Belçikalıların yüzde 56'sının hiç sigara kullanmadığını gösterdi. Yüzde 24'ü ise geçmişte sigara kullandığını fakat belirli zaman sonra bıraktığını, yüzde 3’ü ise sigara içtiğini ancak günlük kullanmadığını tespit etti. Kullananların yüzde 17'si nikotin’e günlük ihtiyaç duyuyor.
Bırakmaya değer
Geç yaşta bile olsa sigarayı bırakmaya değer. Sigarayı bıraktığınızda kan basıncınız ve kalp hızınız aynı saat içerisinde düşecektir. Birkaç hafta sonra akciğer fonksiyonunuz ve kan dolaşımınız gelişmeye başlayacaktır. Bir ila dokuz ay sonra nefes darlığınız ve öksürüğünüz kaybolacaktır. Kalp hastalığı riskiniz bir yıl sonra yarıya düşecektir. Bıraktıktan on yıl sonra aynısı akciğer kanseri için de geçerlidir.
Beş ipuçu
Kim sigarayı bırakmak girişiminde bulunmak isterse, aşağıda tütün uzmanı Laura Jacobs'tan beş ipucu veriyoruz.
Uzun vadede sigara içmenin avantaj ve dezavantajlarını bir kağıda yazın ve hatırlatıcı olarak cebinizde tașıyın.
Ayrıca sigarayı bırakmak isteyen birini bulun. Bu size birbirinizi destekleyebileceğiniz, teşvik edebileceğiniz ve anlayabileceğiniz avantajlar sağlayacaktır. Birlikte daha güçlü olursunuz!
Sigarayı bırakmak için bir tarih belirleyin. Gelecekte çok uzun vadeye atmayın. Strese veya risk durumlarına çok fazla maruz kalmayacağınız bir dönemi seçin. Bu arada sigara içmek yerine ne yapabileceğini düşün. Motivasyonunu daha nasıl artırabilirsin? Kimler size nasıl profesyonel bir destek sağlayabilir? Kendini nasıl ödüllendirebilirsin?
Kendini meşgul edebilecek yeni sağlıklı alışkanlıklar edinmeye çalışın. Cevrenizdeki veya işyerinizdeki sigara içmeyenlere odaklanın. Onar molalarını nasıl geçiriyorlar? Rahatlamak için neler yaparlar? Stresle veya beklenmedik tatsız olaylarla nasıl başa çıkarlar?
"Sadece "tek bir sigara içeceğim" diye bir şey yoktur. Böyle bir hataya düştüğünüzde, sakin olmaya çalışın. Yeniden bașlamak tek bir başarısızlığa eşit değildir. Cesaretiniz kırılmasın, sigarayı bırakmaya çalışan pek çok insanın bașına gelir. Olanlardan bir şeyler öğrenmeye çalışın ve mümkün olduğunca sağlıklı niyetinize en kısa sürede geri dönün.
Yorum Yazın