Bruxelles Korner
Zehra Özer
Balkan rotasının kapatılışından beri Yunanistan'da mahsur kalan bazı Suriyeliler, şu anda içinde bulundukları durumlarından daha iyi bir hayatları olacağına artık inanmıyorlar. Avrupalıların onlara karşı davranış şeklinde büyük hayal kırıklığına uğradılar. Türkiye'ye geri dönmek için kaçakçılara para ödüyorlar. Bu sefer Ege denizinden kaçınmak için Türkiye’ye Meriç nehri'nin üzerinden geçmeye başladılar. Ancak, bu nehir zaten güçlü akıntılara sahiptir ve son yıllarda birçok insan Meriç nehrinde boğularak can verdi. Her gece Yunanistan’ın sınırına yakın Didimoticho’daki istasyonda bir grup mülteci toplanıyor. Orada Meriç nehrini geçme şanslarını bekliyorlar.
Kamp
Aralarında Atia el-Dschassem adlı 27 yaşındaki Şam’da kuaförlük yapan bir adam bulunuyor. Aylardan beri eşi ve bir yaşındaki kızı ile Yunanistan-Makedonya sınırında yasa dışı kampta beklettildikten sonra, aile şimdi ülkelerine geri dönmek istiyor. "Ben Türkiye'ye gidiyorum. Ben artık Avrupa’yı istemiyorum, nokta," dedi Atia, Die Welt Alman gazetesine.
Bombardımanlar
Onlar her gece, Yunanistan'da geçirecekleri son gece olacağını ümit ediyorlar. "Suriye'ye geri dönmek için Allah’a yalvarıyorum. Suriye'de bombalanmamıza rağmen burada olduğumuzdan daha iyiydik," dedi el-Dschassem. Aile 24 Şubat'ta Yunanistan'a geldi ve kuzeye doğru gitmek istiyorlardı. Ancak, Almanya yolculukları Makedonya sınırında sona erdi.
Anlaşma
Avrupa Birliği ve Türkiye, bu arada, Yunanistan'a 20 Mart’tan sonra gelen mültecileri Türkiye'ye geri göndermek için bir anlaşma yaptılar. 20 Mart öncesi gelenler, Yunanistan ana karasında sıkıştılar kaldılar. Balkan rotasının kapatılışından beri bu durum tahmini 57.000 insan içermektedir. Çoğu, işsizlik oranının yüzde 24 olduğu Yunanistan'da kalmak istemiyor.
İçler acısı durum
el-Dschassem ailesi ile yaşam koşulları içler acısı olan Makedonya sınırındaki yasa dışı İdomeni kampında birkaç ay geçirdi. Mayıs ayında, kamp kapatıldı ve mülteciler Yunan hükümetinin resmi barınaklarına alındı. Suriyeli aile Almanya'ya gitme hayalinden artık vazgeçti.
"Merhametleri yok"
"Biz Avrupa'da böylesi insanlık dışı bir muameleye maruz kalacağımızı hiç beklemiyorduk," dedi mülteci. "Biz Avrupalıların insancıl olacağını, bizlere ve çocuklarımıza sahip çıkarak bizi koruma altına alacaklarını ve bize güven sağlayacaklarını düşünmüştük. Bize yardım edeceklerini düşündüm, ama gördüğümüz gerçekler bunun tam tersiydi. Avrupa bize hiç bir merhamet göstermedi ve asla göstermeyecek."
Yüzlerce avro’lar
el-Dschassem ailesi ile Türkiye'de yaşayan kardeşine gitmeye karar verdi. Ama diğerlerinin çoğu gibi, onlarda bunun çokta kolay olmadığını farkettiler. Resmi bürokrasi yol aracılığıyla bu çok uzun bir zaman alıyor. Yani bu insanlar böylelikle yeniden, onları oralara getirirken ellerinden binlerce avrolarını alan ve geri dönüşleri için ‘sadece’ yüzlerce avro isteyen, kaçakçılara yöneliyorlar.
Çit
Didimoticho’da polis şefi olan İlias Akidis, "Bir süredir Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kapından kuzey sınırına giden mültecilerin ters akışını görüyorum", diye açıkladı. "Arazi yolundan geçişleri bir çit tarafından engelleniyor. Geriye kalan, nehirdir. Son iki ay içinde, 150 kişi Türkiye'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışırken tutuklandı. Şu anda şiddetli yağış nedeniyle sullar çok yükseldiği için nehirin durumu çok tehlikelidir," dedi Akidis.
Öfkeli
21 yaşındaki sanat öğrencisi Madschd Hamed de Avrupa'da yaşama umudundan vazgeçti. İdomeni kampında üç ay yaşadıktan sonra Mayıs ayı sonlarında ülkesine geri dönmeye karar verdi. "Ben yeniden Şam‘da sanat okulunda eğitimimi sürdürmek için Suriye'ye dönmek istiyorum," diye açıkladı. "Sınırlar yeniden açılsa bile geri döneceğim. Bizi böylesi insanlık dışı koşullar altında yaşattıkları için, Avrupalılara çok kızgınım", dedi genç.
Zorunlu
Elinde harita ile, Didimoticho’ya ulaşmak için Selanik üzerinden yola çıkmayı planlıyor. "Diğer Suriyelilerin bana anlattığı gibi oradan nehiri geçeceğim", diye açıkladı. Genç, Türkiye’den Lübnan'a uçmayı ve ardından Şam'a geçmeyi planlıyor. "Ben Makedonya sınırını yasa dışı yollardan hiç geçmeyi denemedim. Ben yasal yollardan Almanya'ya gitmek istiyordum ama şimdi bu şartlar altında ülkeme geri dönmek zorunda kalıyorum", dedi genç öğrenci.
Yorum Yazın