Bruksel Korner
Kadir Duran
Yunus Emre Enstitüsü Brüksel Kordinatörü Bekir Aydın oldu
Bekir Aydın Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Fransa ve Belçika'da yüksek lisans eğitim görmüş. Belçika’da Avrupa Birliği ülkelerinin önemli yöneticilerinin mezun olduğu bir okul olan Avrupa Koleji’nde ikinci yüksek lisansını tamamlamış. İlk tezini ticaret hukuku alanında uluslararası şirket birleşmeleri üzerine, ikinci tezini ise yenilenebilir enerji yakıtlarının dünya ticaret örgütü ile uyumu konusunda hazırlamış. İş hayatında aktif birçok görev almış.
Bekir Aydın ile Yunus Emre Enstitüsü’ndeki çalışmaları ve hedefleri hakkında görüştük.
Türkiye’ye özlem duyuyor musunuz?
Başka ülkeşer uzaklığın da etkisiyle Türkiye’yi çok özlüyordum. Saat farkı fazla olduğu için her zaman arayamıyordum ama Belçika’da durum daha farklı. Buradan Türkiye’ye çok fazla uçak seferi var. Türkiye’ye ayda bir kere gidiyorum, bu yüzden özlem de çok fazla olmuyor. Türkiye’nin saatine göre yaşayabildiğiniz için Belçika’nın avantajı var.
Yunus Emre Enstitüsü Brüksel Merkezi olarak çalışmalarınızdan bahseder misiniz, amacınız nedir?
Türk kültürünü yabancılara tanıtmak ve Türkçeyi öğretmeyi amaçlıyoruz. Öğrenci sayısını kısa zamanda 103'e getirdik. Bu Enstitüyü daha da canlandırmak yine hedeflerinizden biri. Brüksel’de buraya olan talebi canlandırmak adına yerel derneklerle de anlaşmalar yapıyoruz. Başka eyaletlerden de yerel partner arayışlarımız var, bu konuda şimdiye kadar üç talep aldık ve onlarla iş birliği protokolleri üzerine çalışıyoruz, yeni anlaşmalar yapacağız. Kültür sanat etkinliklerimizi daha da cazip hâle getirmeyi ve katılımcı sayılarını artırmayı planlıyoruz. Bu alandaki hedefimiz her ay büyük bir kültür sanat etkinliğine imza atmak. Geçtiğimiz ay Serdar Tuncer konuğumuz oldu. İki ayrı otelde iki etkinlik düzenledik.
Belirli günler ve haftalarda da aktifiz. Türk Okçuluğuna çok talep var ve okçuluk kursunu yakın zamanda başlatıyoruz. Üç ayda bir de okçuluk turnuvaları düzenleyeceğiz. Çocuklara ve kadınlara yönelik bir koro kırmak istiyoruz. Koronun insanları sosyalleştirme gücü çok fazla olduğu için katılımcılara öz güven kazandırıyor. Talepler oldukça bu tarz yeni projelerimizi hayata geçiriyoruz. Ayrıca dört bin kitap barındıran bir kütüphanemiz var. Ücretsiz olarak kütüphanemiz hizmet veriyor. İsteyen akşama kadar kütüphanede çalışabiliyor ya da kitap ödünç alabiliyor.
Başka projeleriniz olacak mı?
Fransız mutfağı ağırlıklı Michelin yıldızlı restoranların birçoğu Brüksel’de. Brüksel’de Türk mutfağını daha iyi tanıtabiliriz, Türk tekstilini daha iyi anlatabilmek için defile düzenleyebiliriz. Türk müziğini, ezgilerini yaygınlaştırmak için projelerimiz oluyor. Türk film ve dizilerinin izleyicilerini artırmak üzere de projelerimiz olacak.
Kaç öğrenciniz var, neden Türkçeyi bilmek istiyorlar? Şu anda 103 öğrencimiz var. Bunlar genelde AB ve Avrupa komisyonunda çalışan üst düzey yetkililer ve Türklerle evlilik yapmış kişiler. Çocuklar da var.
Türkçe dil sınav sertifikası yalnızca Yunus Emre Enstitüsü tarafından mı veriliyor?
Dünyada her ülkenin bir dil portfolyo sınavı var. Mesela İngiltere’nin TOEFL, IELTS, Fransızca’da DALF sınavı mevcut. Türkçeye özgü dil sınavı ve sonuçları da Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilebiliyor.
Düzenli olarak sınavlar yapılıyor. Sınavlar takvim doğrultusunda yılda dört veya daha fazla kez düzenleniyor. Uzun bir sınav, iyi hazırlanmak gerekiyor.
Yorum Yazın