Belçika'da Türk kökenli bir siyasetçinin, MHP'li belediye başkanları ile görüştüğü gerekçesiyle partiden ihraç edilişi.
Emir Kır 1968 Türk kökenli Belçikalı siyasetçi. Brüksel'in 19 belediyesinden biri olan Saint-Josse-ten-Noode'un belediye başkanı.
2000’de Brüksel’in Saint-Josse Belediyesi’nde belediye başkan yardımcılığına seçildi. Eğitim alanında, özellikle yabancıların dil eğitimi alanında çalışmalar yaptı.
Haziran 2004'te yapılan bölge seçimlerine katıldı ve Brüksel Bölgesinden 7 bin 409 tercihli oyla partisinde ikinci en yüksek oyu alan aday olarak bölge meclisine girdi. Altı partili bir koalisyonda frankofonların (Fransızca konuşanların) kurduğu Sosyalist Parti’nin dolduracağı iki devlet bakanlığı koltuğundan biri Emir Kır’a verildi.
2013 yıllında, Kır, belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.
Milletvekilliğinin yanı sıra, Brüksel'in merkezindeki Saint-Josse-ten-Noode belediye başkanlığını da yürüten Kır, Aralık ayı başında AB kurumlarının daveti üzerine Belçika'ya gelen bir grup Türk belediye başkanı ile yaptığı görüşme nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.
AB kurumları tarafından davet edilen CHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile MHP'li Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, AKP'li Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, AKP'li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, MHP'li Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Emir Kır'ı makamında ziyaret ettiler.
Kır, ziyaret sırasında çekilen bir fotoğrafı, sosyal medya hesabından paylaştı. Fotoğrafta MHP'li Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ile Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık'ın da yer alması, Kır'ın mensubu olduğu PS'den ihraç edilmesine neden oldu.
Emir Kır daha önce “Ermeni soykırımı” tanımamakla ve Kürt azınlıklara farklı tavır sergilemekten suçlandı.
Kır, 21 Ocak salı akşamı, Belçika’nın RTF-İNFO kanalında canlı yayın ile açıklamalarda bulundu.
Sürekli Türk kimliğine bağlı sorular sorulması dikkatten kaçmadı.
Belediye başkanı Kır, “Bana insanlık dışı muamele edildi” diyerek başladı.
Aşırı sağ görüşlerine sempati söylentilerinede, “bir yabancı kökenli işçi çocuğu olarak, hayatı boyunca aşırı sağ görüşlerine ve ırkçılıklara karşı savaştığını” açıkladı.
Bu süreç yakınları ve kendisini için çok acıklı olduğunu söyledi.
Emir Kır, Belçikalı bir çok siyasetçinin aşırı sağ parti üyeleriyle görüştüğünü açıkladı. Türk kökenli siyasetçinin bir Türkofobik ırkçılığa maruz kaldığı aşikar gibi gözüküyor.