Bu tek Türk Şehri, hiçbir yerden maddi yardım görmeksizin kendi kahramanlığı ile kendini kurtardı ve gazi ünvanına bihakkın liyakat kesbetti.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde 91 nolu kararla Gazilik alan bu güzel Şehir 97 yıl önce bu gün unvanını almıştır ve Tarihe adını altın harflerle yazdırıp birlikte ve dayanışma içinde neler yapılabileceğini bütün dünyaya göstermiştir.
Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler.” 25.12.1936
Mustafa Kemal ATATÜRK
Bir Şehrin Bir devletle savaştığı yer Gaziantep.
Nüfusunun yarısından çoğunu bu savaşta kaybetti yinede teslim olmadı bu "Gazi" Şehrin yiğit insanları.
Hastahane kayıtlarına göre resmi kayıtın 6317 olduğu belirtilmiş olsa da, bu sayının çok çok üstünde olduğunu ben kendim araştırmalarımda da gördüm. Bazı değerli tarihcilerimiz tarafından da bu sayının 13000 olduğu bilinmektedir.
Cephe hatlarında Şehit olanları çoğunu orada, Şehit olduğu yerlere defin edildiği gibi bir çoğunuzda oralardan alıp köylerine götürüldüğü bilinmektedir.
Gaziantep ve Gaziantepliler Türkiye’nin en bahtlısıdır, çünkü Türkiye’nin her köşesinde ihtilal ve inkılap, hakiki Türklüğe kavuşma mücadelesi olmuştur. Bu meyanda yalnız Gazianteplilerin büyük Türk milletinin yüksek kamutayınca Gazilikle, Muhariplikle unvan almış bulunması için elbet sebepler vardır. Yalnız ve yardımsız bırakılmış olmalarına rağmen sadece mahdud Türk kahramanlarımızın, Gaziantep’in yüksek Kahramanlarıyla birleşmesiyle, en kavi zann olunan hasım ordusunun çok faik ve mücehhes kuvvetlerinden kutsal yurtlarını kahramanca kurtarmış olmaları ; işte bu, onlara manevi bir pırlanta kıymetindeki ünvanı vermiştir. o heyecanlı kahramanlık günlerini o gün cereyan ettiği gibi hatırlamakta olduğuma bu telgrafımı dinleyecek olan bütün yurttaşların emin olmalarını dilerim. eğer bir gün millet, Vatan ve Cumhuriyetin yüksek menfaatleri icap ettirirse o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye amade bulunduklarına da şüphem olmadığı bilinmelidir. cümlenizin derin ve yılmaz güvenle gözlerinden öperim.” 25.12.1937
Mustafa Kemal ATATÜRK
Tarihi gun gelip karşılıklı savaşın bitmesini istemek için Fransız güçleriyle toplantı-ya oturan Şehrin ileri gelenleri cephe komutan'ları, Fransiz komutanlar Türk bayrağımız indirmek istedi ve anlaşma imzalamak için Bu şehrin mücahitleri izin vermedi bayrağımızın inmesine, Lakin bayrağın yanına beyaz BIR BEZDEN bayrak çekerek anlaşma sağlanmıştır,
Suriyeye sınır olan bu şehir Bir devletle savaşırken asla yerini terk ederek Suriyeye kaçmamıştır, bu gün Suriyede olanları görüyoruz, Ülkelerini terk ederek Dünyanın dört bir yanina kaçarken Şehrimizin yarışı Suriyeli dolmuştur ve bu halkı da bağrına basan bu şehrin insanının aşı da var işi de var, Sadece baklava, fıstık değil, sanayide ve ticarette dünyanın bir çok yerine ihracat etmekte olduğu gibi kendi öz kaynaklarıyla sanayisini büyütüp bu güne getirmiştir, doğunun Parisi derler ama Paris yanında köhne kalır. Gaziantep mozayik müzesi dünyada bir numara, Hayvanat bahçesi Avrupada birinci dünyada üçüncü, Gazi Mustafa Kemal ATATURK Gaziantep nüfusuna kayıtlıdır.
Gaziantep halkı teröre geçit vermez, halk kendi imkanlarıyla teröristlerin karşısına çıkıp kazması, küreği ve de silahıyla mücadelesini defalarca vermiştir.
"Ne mutlu Türküm diyene"
Mehmet ÖZKARAMAN