Gazze: Batı için turnusol kâğıdı
Bülent Güven
Bülent Güven Siyaset Bilimci
Pazartesi 18 Aralık 2023
Fotoğraf: Wattie Cheung/Camera Press
Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, görevde olduğu dönemde yaptığı bir konuşmada "İslam Almanya'nın bir parçasıdır" dediği için bir medya kampanyası ile görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.
Bu konuşmadan 11 yıl sonra, geçen hafta, Almanya'nın Die Zeit adlı saygın gazetesine verdiği bir röportajda Wulff, 7 Ekim sonrası Gazze olayları başladıktan sonra bir sürü nefret mesajı aldığını, bu mesajların bazılarında kendisinin "İran'a gidip şeriat düzeninde yaşaması gerektiğini", "İslam'ın Almanya'ya ait olmadığını" ve "İslam'ın Almanya'nın parçası olmasına müsaade etmeyeceklerine" dair keskin ve tehdit dolu ifadelerin bulunduğunu belirtti.
Christian Wulff, 2010 ile 2012 yılları arasında Almanya Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı / Fotoğraf: Franziska Gilli-Die Zeit
Bu açıdan Wulff'a yıllar sonra Gazze olayları bahane edilerek Alman halkı tarafından hala tepki gösterilmesi, görüntüde İsrail ile bir dayanışma tepkisi olarak yorumlanabilse de aslında Avrupa'nın ve Batı dünyasında var olan İslamofobi'nin dışa vurumundan başka bir şey değil.
Bu anlamda Wulff'un aldığı İslam ile ilgili tepkiler, yaşadığı kişisel tecrübeden ziyade aslında Batı dünyasının İslam karşısında kolektif tutumunu bir yansıması.
Hamas'ın Gazze'den İsrail'e yönelik 7 Ekim'de yaptığı saldırıda sivil insanların öldürülmesi ve esir alınmalarından dolayı farklı ülkelerde olduğu gibi, Amerika ve Avrupa'yı içine alan Batı dünyasında da siyasi ve toplumsal düzeyde ciddi tepkilere yol açması doğal bir refleks olarak görülebilir.
Neticede sivil insanların öldürülmesi ve antisemitist bir durumun savunulması mümkün değil.
Bu minvalde 7 Ekim sonrası başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere, neredeyse bütün Batılı liderlerin İsrail'e giderek İsrail'in acısını paylaştıklarını ve İsrail ile dayanışma içinde olduklarını belirten beyanatlar vermeleri, zaten var olan silah yardımlarının miktarlarını artıracaklarını belirtmeleri, bu insani tepkinin yansıması olarak görmek mümkün.
Acak sonrasında ABD ve birçok Avrupa ülkelerinde görüntüde İsrail ile dayanışma politikası altında yaşanan süreç, özellikle Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için çok farklı bir hal almaya başladı.
Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlara karşı izlenen politikanın ve verilen tepkinin detayına girmeden önce, öncelikle Batı'nın 7 Ekim sürecini kendi açısından nasıl yorumladığına göz atmak faydalı olabilir.
Bu anlamda ABD, Kanada ve Avrupa gibi Batı ülkeleri için 7 Ekim saldırısı bir milat olarak görülmeli.
Daha iyi ifade etmek adına bir analoji kurmak gerekirse bu durum ABD'ye yapılan 11 Eylül saldırıları olarak algılanmalı: Nasıl El-Kaide "aniden" ABD'ye saldırmış ve 11 Eylül sonrası süreçte bu saldırılar için Afganistan ve Irak gibi birçok ülkeye "bedeli ödetilmişse", Hamas'ın 7 Ekim saldırısı çerçevesinde Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlara bunun "bedeli" fikir özgürlüklerini daraltmak ve onlara yönelik bazı özel tedbirlerin almak adına bir gerekçe olarak gösterilmeye başlandı.
Bu durum öyle bir hal aldı ki 7 Ekim sonrası oklar ABD'de yaşayan Müslümanlara ve Filistin meselesinde Filistin'den yana tavır alan tüm insanlara çevrildi.
Dahası Trump, Biden hükümetinin İsrail'e her türlü desteğine rağmen seçim kampanyasında Biden hükümetini İsrail'e yeterince destek vermemekle dahi eleştirdi.
Hatta tekrar başkan seçildiği takdirde "antisemitist" olan kişileri sınır dışı edeceğini ve yenilerinin gelmemesi için onlara vize vermeyeceğini dile getirdi.
Bu anlamda antisemitizm suçlaması suistimal edilerek, küçük bir İsrail eleştirisi dahi hemen antisemitist bir tutum olarak algılanmaya ve bu kişilere karşı bir çeşit cadı avı başlatılmaya başlandı.
Örneğin İsrail'in Gazze'de sivil insanların ölmesine yol açan ölçüsüz saldırılarını protesto etmek için bazı üniversitelerde gerçekleşen protestolara ABD yönetimi ciddi tepki gösterdi.
Bu üniversitelerden elit üniversite kategorisine giren üçünün rektörünü kongreye çağırarak sorgulayan ABD yönetimi, başkanı oldukları üniversitelerde Filistin lehine yapılan protestolara destek verdikleri için bu rektörleri adeta azarlayarak hesaba çekti.
Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Liz Magill bu sorgulama sonrası kamuoyu baskısına dayanamayarak istifa etmek durumunda kaldı.
ABD'nin bu aşırı İsrail yanlısı tutumunda mutlaka ABD'de bulunan güçlü İsrail lobisinin de payı büyük.
Harvard Üniversitesi profesörlerinden John J. Mearsheimer ve Stephen M. Walt, "The Israel Lobby" kitaplarında İsrail'in ABD devlet ve toplumundaki lobi gücünü çok detaylı bir şekilde anlatıyorlar.
Buna göre ABD'nin aşırı İsrail yanlısı tutumundan bu lobinin gücü göz ardı edilemez bir boyutta.
Fakat daha önce belirtildiği gibi, ABD'nin bu tutumunda İslam karşıtlığının ve Müslümanlara yönelik psikolojik baskı uygulamak istemesinin payı da dikkate alınmalı.
Yorum Yazın
Facebook Yorum