Kırgızistan, dağ severler için yeni destinasyon
Derya SOYSAL
Orta Asya tarihi ve coğrafyasına odaklanan tarihçi ve çevre uzmanı.
Kyrgyzstan Mountains | Belle photo, Beau (pinterest.fr)
Yeni dünyalar keşfetme arzusuyla Avrupalılar, manzara değişikliği ve cennet gibi yeni destinasyonlar arıyor. Bunlar arasında, güzel dağları ve doğayı sevenlerin göz diktiği yeni bir destinasyon olan Kırgızistan da yer alıyor.
Pabion-Mouriès (2013), Kırgızistan'ın Kırgız halkının kültürel özelliklerinin yanı sıra olağanüstü doğal güzellikleriyle de öne çıktığını belirtiyor. Kırgızistan topraklarının yaklaşık %87'sinin 2.500 metrenin üzerinde bir rakımda olması (Abazov, 2004: 2), ülkeyi dağ turizmine elverişli bir coğrafya haline getirmektedir.
Kırgızistan eski bir Sovyet sosyalist cumhuriyetidir. Bağımsızlığından bu yana ülke, dünyaya açıklığı ve hızlı demokratikleşme taahhüdüyle uluslararası sahnede adından söz ettirmiştir.
Kırgızlar eski göçebeler olarak bilinir ve onları özgürlüğe bu kadar bağlı kılan da bu göçebe kültürüdür. Ülkede hala yarı göçebe aileler yaşamaktadır. Kırgızistan'ı mutlaka görülmesi gereken bir yer haline getiren de bu göçebe kültürüdür. Pabion-Mouriès (2013) Kırgızistan'ın Orta Asya'daki en demokratik ülke olarak kabul edilebileceğini yazmaktadır.
Circuit Découverte du Kirghizistan : Réservez en ligne | Avis et Tarifs | TUI France
Yukarıda da belirtildiği gibi Kırgızistan, güzel dağları ve canlı göçebe kültürü nedeniyle turistlerin ilgisini çekmektedir. Dağlar, dünyada turizm için kullanılan en önemli kaynaklardan biridir. Dağcılık ve dağ turizmi faaliyetleri kitle turizminin uğrak yeri olmaya başlamıştır (ŞENOL ve diğerleri, 2016).
Dahası, ekolojistler tarafından Batı'da geliştirilen bir göçebe konutu olan yurt, Kırgızistan'da ortaya çıkmıştır. Yurt, Kırgızistan'ın öyle bir sembolüdür ki, kırmızı ve sarı Kırgız bayrağında geleneksel Kırgız yurdunun tepesi (tunduk) yer almaktadır. Hallé & Passavant (2012), "göçebe arketipinin doğal alanlar (bozkır manzarası), geleneksel bir yaşam alanı (yurtlar), ulaşım aracı olarak at kullanımı, pastoral faaliyetler ve kültürel uygulamalar (kartal avcılığı, keçe yapımı (şırdak : keçe halı), fermente kısrak sütü olan kymys (koumis), boorsok (küçük kızarmış hamur parçaları) veya kuruts (kurutulmuş yoğurt köftesi) gibi mutfak spesiyaliteleri)".
Güzel manzaralarının yanı sıra Kırgızistan, antik İpek Yolu üzerindeki kilit konumu sayesinde tarihi mirası nedeniyle de turistlerin ilgisini çekmektedir. Ülke kesinlikle bazı dikkat çekici yapıları korumuştur: antik kervan şehirleri (örneğin Taş Rabat Kervansarayı, 15. yüzyıl), minareler (örneğin Burana Kulesi, 11. yüzyıl), camiler vb. (Hallé & Passavant, 2012).
Tour de Burana, Kirghizistan | TripLegend
Büyük tarihi şahsiyetlerin doğduğu bölge olması ve tarihi şahsiyetler tarafından tutkuyla anlatılması da cabası. Ülke, Cengiz Han, Manas, Büyük İskender (Terres d'Aventure, 2011) ve Marco Polo (Explorator, 2010) gibi simgesel figürler etrafında bütün bir sembolik evreni harekete geçirmektedir.
Bugün Kırgızistan turistler için popüler bir destinasyon ve ünlü youtuber Seblafrite destinasyon hakkında dikkat çekici bir vlog hazırladı. Güzel dağları nedeniyle dağcılık, Kırgızistan'daki en popüler turizm türlerinden biridir. Güzel dağlarının yanı sıra, ülke aynı zamanda bir dizi olağanüstü göle de sahiptir ve ziyaretçiler, dünyadaki hiçbir gölün Kırgızistan'daki Issık Göl'ün güzelliğiyle eşleşemeyeceğine tanıklık etmektedir. Aslında, Sovyetler Birliği döneminden beri bu bölge, Sovyetler Birliği'nin en gözde sahil beldesi olduğu için özellikle termal kaplıcaları nedeniyle turistler için bir mıknatıs olmuştur. Gerçekten de Sovyet döneminde Kırgızistan, büyük çoğunluğu Rus ve Kazaklardan oluşan, neredeyse sadece SSCB'den gelen çok sayıda turisti ağırlamıştır. Berenaliev (2014), "Issık Göl, Orta Asya'da plaj turizmi için önde gelen destinasyondur. Tercih edilen bir destinasyondur; en yüksek turist yoğunluğuna ve turizm faaliyetleriyle bağlantılı sermayeye sahip turistik faaliyetler listesinin başında yer almaktadır. Göl, bölgenin can damarıdır". Ülkenin resmi istatistiklerine göre Issık Göl, Kırgızistan'da en çok ziyaret edilen turistik yer. Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı Turizm Dairesi Müdürü'ne göre gölün plajları çok sayıda turisti kendine çekiyor.
Voyage au Kirghizistan, découvrez le lac Issyk Kul | Asia.fr
Böylesine büyük bir gölün varlığı (178 km uzunluğunda, 60 km genişliğinde) daha ılıman bir kış mevsimiyle birlikte elverişli bir mikro iklim yaratmaktadır. Bu pazar segmentindeki turistler için temel motivasyonlar olağanüstü bir doğal ortamın varlığına dayanmaktadır: tatlı suyuyla çok güneşli göl, beyaz kumlu plajlar, deniz iklimi ve dağ havasının karışımı unutulmaz duygular yaratmaktadır. Issık Göl'ün sahil beldeleri ve sanatoryumları bir dizi otel, restoran, eğlence, spor, terapötik tedavi ve gezi hizmetlerinin yanı sıra dinlenme tesisleri de sunmaktadır. Turistler genellikle deniz turizmini dağlarda piknikle birleştirmektedir (Berenaliev, 2014). Issık Göl bölgesi, 2001 yılından bu yana UNESCO'nun İnsan ve Biyosfer programı kapsamında dünya rezerv ağına dahil edilmesiyle uluslararası tanınırlığa sahip olmuştur.
Hallé & Passavant (2012), Kırgızistan'ın macera turizminin kendine özgü mantığı içinde değerlendirilen ürünün tüm özelliklerini bir araya getirdiğini yazmaktadır. Ülkenin Orta Asya bölgesindeki en önemli doğal ve kültürel kaynaklara sahip olduğunu da eklemektedirler.
Kırgızistan düzenli olarak Orta Asya'nın İsviçre'si ile karşılaştırılmaktadır. Birçok turistik cazibe merkezine, başka bir deyişle turistler için cazip bir destinasyon haline getirebilecek doğal ve kültürel kaynaklara sahiptir.
En images : les plus beaux paysages du Kirghizistan | Blog Odysway - Odysway
Düşük nüfus yoğunluğuna sahip küçük bir ülkedir: 198.000 km² ve 7,5 milyon nüfusa sahiptir. Topografyası esasen dağlıktır; topraklarının %94'ü sıradağlarla kaplıdır ve ortalama rakımı 2.750 metredir. En yüksek zirveler Tien Shan sıradağlarında (Pobedy Zirvesi, 7,439 m; Kan Tengri Zirvesi, 7,010 m) ve Pamir Altay'dadır (Lenin Zirvesi, 7,134 m). Bu zirveler geniş vadileri, yüksek platoları ve Peru'daki Titicaca Gölü'nden sonra dünyanın en yüksek ikinci gölü olan Issyk Kul Gölü'nü çevrelemektedir (Hallé & Passavant, 2012).
Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkenin vize istemediği ve WIFI, ulaşım erişilebilirliği vb. çok kolay olduğu göz önüne alındığında, turist sayısının her geçen gün arttığını eklemek önemlidir.
Kısacası, güzel dağları, nefes kesen doğası, eşsiz göçebe kültürü, savaşçı geçmişine tanıklık eden prestijli tarihi eserleri ve İpek Yolu üzerindeki önemi ile Kırgızistan, dağcılık ve cennet manzaralarını sevenler için bir zorunluluktur.
kaynaklar:
ABAZOV, Rafis (2004). Historical Dictionary of Kyrgyzstan, The Scarecrow Press, Inc., Lanham, Maryland, and Oxford.
Berenaliev, Y. (2014). Le tourisme au Kirghizstan: enjeux d'un développement durable (Doctoral dissertation, Grenoble).
Hallé, J., & Passavant, E. (2012). Le contrôle à distance: La gestion de la sous-traitance au Kirghizstan par les agences françaises de tourisme d’aventure. Téoros, 31(1), 103-114.
Pabion-Mouriès, J. (2013). Tourisme communautaire et patrimonialisation de la culture. Le cas du Kirghizstan postsoviétique et multiethnique. Collection EDYTEM. Cahiers de géographie, 14(1), 91-100.
ŞENOL, F., TOKMAK, C., & GNİRA, M. (2016). DAĞ TURizmi VE GElişmesinin ÖNÜNDEki ENGELLER: KIRGIZistAN ÖRNEĞi. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(2), 139-156.
Yorum Yazın
Facebook Yorum